Vaak gehoord: “Maar het kost zo veel om al die aanpassingen te doen”. Daar zitten wat mij betreft 2 misvattingen in, hieronder leg ik ze uit.
Geen kosten maar investeringen
Uitgaven kan je op 2 manieren bekijken. Als kosten, maar ook als investering. Als je uitgaven alleen als kosten ziet, dan snap ik dat je niet zit te wachten op (dure) aanpassingen. Maar misschien moet je er naar kijken als een investering?
Op dit moment zijn er ongeveer 2,3 miljoen mensen met een matige of ernstige lichamelijke handicap in Nederland. En er wonen ca 17,5 miljoen mensen in Nederland. Kortom ca. 13% van de Nederlanders komt niet bij je langs al je niet toegankelijk bent.
Als je toevallig een horeca-ondernemer bent, wordt het getal nog groter. Er zijn niet heel veel mensen die alleen uit eten of naar de kroeg gaan. Meestal ga je gezellig met z’n tweeën, of met een grotere groep. Als je even uitgaat van in ieder geval 2 mensen kan het dus zo maar zijn dat je een omzetverhoging van meer dan 25% laat liggen!
Nu kan ik natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken, maar voor een omzetverhoging van 13% wil ik best wel een investering doen. En voor een mogelijke verhoging van een kwart, wil ik helemaal wel kijken wat er mogelijk is.
Er blijft natuurlijk wel 1 nadeel: de kost gaat (helaas) nog steeds voor de baat uit.
Toegankelijk voor gehandicapten is toegankelijk voor iedereen.
In Nederland denken we nog veel te vaak in hokjes en speciale oplossingen voor diverse bevolkingsgroepen. Soms is dat inderdaad nodig, maar het blijft natuurlijk gek. Soms rijdt er een busje voor gehandicaptenvervoer achter de stadsbus aan, omdat de stadsbus niet toegankelijk is. Nederland heeft ook het grootste percentage kinderen in het speciaal onderwijs.
Bij het toegankelijk maken van jouw zaak of onderneming kan je dus denken dat je een heleboel extra maatregelen moet nemen. En voor je het weet denk je dus na over een toegang voor “gewone” mensen en een toegang voor gehandicapten. En twee verschillende toiletten, verschillende tafels, stoelen etc.
Soms ontkom je daar niet aan, maar in veel gevallen is het juist prima te combineren en dan moet je dat vooral ook doen! Je kan prima over een hellingbaantje of drempelhulp lopen. En in een kleiner restaurant zou je kunnen overwegen om gewoon 1 toilet voor iedereen te maken (dus een deur met mannetje, vrouwtje en rolstoel er op).
Kortom, blijf slim combineren en probeer vooral geen aparte dingen te gaan regelen.
“Samen maken we toegankelijkheid vanzelfsprekend”
Mijn missie is om van Nederland het meest toegankelijke land te maken. Wil je weten hoe jij daar aan zou kunnen bijdragen? Neem contact met me op.