Maar weet niet op wie? Dan heb je een probleem. Je zou een kieswijzer kunnen raadplegen, op zo’n posterwand gaan kijken wiens gezicht je het meeste aanspreekt of maar uit gewoonte een stem uitbrengen.
Voor veel mensen was dat gisteren (16 maart 2022) toch nog een stap te veel. Want het AD schreef vanmorgen: Historisch lage opkomst verkiezeningen.
En nu kan ik wel een heel pleidooi gaan houden dat stemmen belangrijk is, maar dat mogen anderen doen. Ik weet veel over toegankelijkheid en hoe je er voor kunt zorgen dat mensen mee kunnen doen. En daar over gesproken….
Hierboven de drempel bij de deur van een van de stembureaus hier in de omgeving. Als je met je rolstoel zo’n drempel over moet om te gaan stemmen, dan snap ik wel dat je sterk overweegt om meteen om te keren en dat stemmen maar te laten zitten. Ironisch genoeg is door de gemeente aangegeven dat dit een toegankelijk stembureau is.
Nu is toegankelijkheid helaas vaak een kwestie van wel of niet. Dus je hebt een 0 of een 10. In dit geval was de rest van de locatie wel goed toegankelijk en er was ook een hokje waar je met je rolstoel kon stemmen. Een 9 dus?
Als cijfer misschien wel. Maar zoals gezegd, het is wel of niet. Negens doen er in dit geval niet toe, want een rolstoeler kwam al niet eens binnen. En het meest vervelende is nog wel dat het zo simpel op te lossen is. Een stratemaker heeft hier in een paar uur een mooie oprit gemaakt zodat iedereen naar binnen kan.
In 2023 zijn er weer verkiezingen. Als we er voor zorgen dat alle stembureaus dan wel toegankelijk zijn, kunnen we misschien een poging doen om voor een historisch hoge opkomst te gaan?
“Samen maken we toegankelijkheid vanzelfsprekend”
Mijn missie is om van Nederland het meest toegankelijke land te maken. Wil je weten hoe jij daar aan zou kunnen bijdragen? Neem contact met me op.