OV rolstoeltoegankelijk?

Nog net in 2020 werd in een aflevering van het Vlaamse programma Factcheckers het openbaar vervoer op toegankelijkheid getest. Het resultaat kan je hier bekijken.

Nu zou de eerste reactie als Nederlander natuurlijk iets kunnen zijn als: “Nou als het dezelfde kwaliteit heeft als de wegen……” Maar een paar weken later las ik deze blog. En wat blijkt, in Nederland gaat het dus ook nog steeds niet goed. En dat blijkt ook uit diverse reacties die inmiddels bij het filmpje van Factcheckers staan.

Waarom is dit belangrijk?

Als ondernemer kan je hier natuurlijk niet direct iets aan veranderen. Maar het is wel degelijk heel belangrijk! In een eerder blog heb ik al aangegeven dat je omzet mist als er geen gehandicapten in jouw zaak komen. Dat heb je zelf in de hand.

Maar als ze niet in de buurt van je zaak kunnen komen omdat het openbaar vervoer niet toegankelijk is. Of omdat er geen invalideparkeerplaatsen zijn, of de geleidelijn (of natuurlijke geleiding) steeds geblokkeerd is. Dan kan je zelf alles goed regelen, maar heb je er nog steeds niet veel aan.

Omgeving is belangrijk!

Juist daarom vind ik dat je bij een advies over toegankelijkheid ook de omgeving mee moet nemen. Je kan wel een mooie drempelhulp voor je deur leggen, maar als die hele stoep niet met een rolstoel te bereiken is….

Je snapt het inmiddels denk ik wel. Zorg er voor dat als je aan de slag gaat met je toegankelijkheid dat je niet alleen binnen kijkt, maar dat je de hele reis van je klant bekijkt. Als een onderdeel daarvan niet toegankelijk is, gaat het helaas niet lukken.

“Samen maken we toegankelijkheid vanzelfsprekend”

Mijn missie is om van Nederland het meest toegankelijke land te maken. Wil je weten hoe jij daar aan zou kunnen bijdragen? Neem contact met me op.