Toren van Pisa

De toren van Pisa. Wie kent hem niet? Of heeft er toch op zijn minst over gehoord. En het is ook nog een keer een spelletje. Maar wat hebben een scheve toren en een spel nu weer te maken met toegankelijkheid???

Speciaal

Wat maakt die toren van Pisa nu zo speciaal? Niet dat hij zo hoog is, want dat valt eigenlijk best mee. En het is ook niet zo dat hij op een fantastische plek staat. Best een aardig plein hoor, maar echt speciaal? Nee, de mensen in Pisa vonden het maar jammer dat hun toren zo gewoon was. Net als de Dom die er naast ligt. In vergelijking met de torens in Siena en de Dom in Florence bleef Pisa toch maar een beetje achter.

Totdat op een dag iemand zag dat de toren scheef stond. En daarna zagen ze dat de toren steeds schever ging staan. Totdat het op een dag ook weer min of meer stopte… En toen kwamen de mensen wel kijken naar die gekke scheve toren. De pogingen om het ding recht te zetten werden gestaakt en de mensen in Pisa zijn nu maar wat blij met alle bezoekers.

Gehandicapte toren

Maar een scheve toren, dat klopt niet helemaal. En als er bij een mens iets in de bouw niet helemaal klopt, dan noemen we dat…. Gehandicapt? Ja, eigenlijk is die scheve toren van Pisa gewoon een gehandicapte toren. In wezen zijn de bewoners van Pisa hartstikke blij met een gehandicapte, als ze niet hadden gehad, waren ze nooit zo’n beroemde stad geworden.

Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat als je straks een gehandicapt iemand in je zaak hebt, dat je dan meteen toegangskaartjes moet gaan verkopen onder het motto: “Komt dat zien!” Maar een beetje extra aandacht en moeite voor een speciaal iemand kan geen kwaad. Geen “filmster” uit Sienna of Florence, maar een speciaal, beetje scheef, iemand die eigenlijk begon als hele gewone toren.

Toegankelijk is een spelletje??

En dat spelletje dan? Toegankelijkheid is toch geen spelletje? Ehhh, nee. Helemaal gelijk, het is super serieus. Maar volgens sommigen zijn spelletjes dat ook, dus de vergelijking wordt al lastig(er). En een spelletje gaat meestal om winnen of verliezen, en dat zou je bij een onderwerp als toegankelijkheid ook weer niet verwachten.

En toch past het prima. Bij het spelletje Toren van Pisa moet je namelijk poppetjes in de toren zetten. Wie als eerste al zijn of haar poppetjes in de toren heeft, wint. En dan lijkt het dus toch weer op toegankelijkheid. Want, als je niet toegankelijk bent, krijg je niet al je poppetjes binnen. En dan verlies je, want je laat een kans op omzet liggen. Zonde toch?

“Samen maken we toegankelijkheid vanzelfsprekend”

Mijn missie is om van Nederland het meest toegankelijke land te maken. Wil je weten hoe jij daar aan zou kunnen bijdragen? Neem contact met me op.